Оптимізація ІТ витрат бізнесу

Оптимізація ІТ витрат бізнесу

Оптимізація IT витрат для бізнесу – це в першу чергу визначення ефективності застосування всіх IT ресурсів, які використовує або планує використовувати компанія для отримання прибутку. Під ефективністю, в даному випадку, слід розуміти баланс між користю від застосування технології і витратою коштів на неї. Таким чином послуга оптимізації ІТ витрат має на увазі, що всі витрати на ІТ повинні піддаватися ретельному аналізу в частині раціональності використання (або придбання) та контролю за таким використанням.

Чому послуга оптимізації IT витрат актуальна бізнесу?

Сучасний ІТ ринок пропонує широкий вибір інструментів, які потрібні підприємствам для автоматизації щоденних завдань. Більшість з них можна придбати в користування за вартістю щомісячних ліцензій, іншими словами користуєтеся і платите за те, що спожили або відключаєте ліцензії і не платите. Начебто все просто? Але не зовсім так, адже уклавши договір на використання будь-якої ІТ-системи, ви підписалися на певний обсяг послуг, припустимо, цей обсяг представлений кількістю ліцензій користувачів, за яких ваша бухгалтерія вносить щомісячну плату. Припустимо, що один зі співробітників був переміщений на іншу ділянку робіт, з новими робочими інструментами. Логічно, що йому закуплять ліцензії для виконання нових обов’язків, але чи буде постачальник повідомлений про зменшення використання за попередніми, а головне чи буде таке зменшення враховано в рахунку для оплати? З нашого досвіду, можемо сказати, що дуже часто щомісячна оплата не коригується, а, отже, підприємство зазнає збитків до тих пір, поки хтось не проведе аналіз і не відкоригує відповідні договори.

Картина з ІТ обладнанням складніше. Часто, стратегію розвитку компанії не пов’язують з IT тактикою. Результатом такої нестиковки стає захаращений склад, де зберігається непотрібна техніка, яка кожен день втрачає в ціні.

Відсутність оптимізації, при відкритті нових напрямків і придбанні ІТ сервісів або обладнання, загрожує роздутим бюджетом. У той час як застосування оптимізаційного аналізу, допоможе визначити більш дешеві альтернативні варіанти, достатні для отримання прибутку на даному етапі.

Структура послуги від KEY4:

вивчаємо структуру бізнесу: виділяємо критичні моменти, аналізуємо кількість співробітників, їх завдання, яке використовується обладнання, проводимо аналіз систем, програм і сервісів, впроваджених в процеси компанії, порівнюємо з існуючими платними або безкоштовними альтернативами, оцінюємо вартість переходу або впровадження нових рішень;

готуємо висновки і рекомендації, де визначаємо: пріоритетні галузі для оптимізації або розвитку, встановлюємо порядок взаємодій, що стосуються ІТ-витрат усередині підприємства або з постачальниками IT, стандартизуємо ІТ-закупівлі і т.д .;

Супроводжуємо впровадження рекомендацій в робочий процес “під ключ”.

Результат оптимізації – це актуалізований IT бюджет, в якому витрати відповідають потребам бізнесу, без переплат за невикористовувані сервіси та обладнання. Також, до підсумків проведеної оптимізації, можуть відноситись підвищення інформованості персоналу про доступні ІТ можливості, укладених ІТ договорах, про терміни критично-важливих платежів, а відповідно будуть мінімізовані збої в роботі, припустимо, через несвоєчасно сплачений рахунок. Підібрані в результаті аналізу альтернативні рішення, допоможуть знизити витрати. Можливо і отримання доходу, наприклад, від реалізації невикористаного обладнання, в якому більше немає необхідності.

Таким чином оптимізація – це не економія на сірниках, а комплексний підхід до отримання відповідей на питання:

  1. Чи працює бізнес зі всіма доступними інструментами?
  2. Чи можна отримати більше користі при тих же або менших витратах?
  3. Чи всі витрати відповідають споживанню?

Варто зазначити, що компанії-лідери ринків оптимізують свої витрати на ІТ значно частіше, ніж їх конкуренти, тому що скрупульозно підходять до питання розвитку, регулярно оцінюючи результати роботи і витрачені кошти. Якщо ви з ІТ на ТИ, то не забувайте аналізувати і актуалізувати свої IT-витрати або звертайтеся до нас.

Фахівці компанії KEY4 допомагають бізнесу знаходити правильні рішення і допомогають дістатися мети. Для цього у нас є знання і багаторічний досвід їх застосування в українських і міжнародних компаніях. Ми допомагаємо клієнтам розвиватися з найменшими втратами і бути попереду всіх з найбільшою вигодою!

Щоб отримати консультацію або замовити послугу Оптимізації витрат в Києві або по Україні, необхідно зателефонувати за контактними номерами вказаними в шапці сайту або в розділі «Контакти». Також, Ви можете залишити заявку на сайті або замовити зворотній дзвінок.