Оптимізація вартості хмари

Оптимізація вартості хмари

Міграція ІТ інфраструктури компанії в хмару – розумне сучасне рішення, яке з кожним днем приймають все більше керівників. Робота в хмарі дає багато можливостей, проте тільки ефективне управління витратами дозволить оптимально використовувати хмарні ресурси. Спочатку метою застосування хмари було скорочення витрат на IT, але з часом з’явилася необхідність оптимізації вартості самого хмари.

Оптимізація витрат на віртуальні ресурси- це не тільки необхідний захід для скорочення витрат на IT інфраструктуру, але і розумний підхід до ведення бізнесу, адже в цьому випадку ви можете отримати від 5 до 40% економії коштів, які можна вкласти в розвиток компанії. Для того, щоб приступити до процесу оптимізації витрат, компанія-підрядник проводить глибокий аналіз історичних логів і навантажень сервісів та пропонує рішення.

Щоб отримати реальну економію при роботі з хмарою потрібно дотримуватися ряду правил, тільки в такому випадку ви отримаєте оптимальний варіант, при якому бажане скорочення витрат дійсно буде реальним. Розглянемо варіанти рішень, які дозволять вам отримати реальну, а не примарну економію.

Правила оптимізації хмарних витрат

  • Оптимальний розмір хмарного простору. Важливим фактором у виборі хмарного рішення є правильний розрахунок необхідного простору, щоб не переплачувати за ресурси, які будуть простоювати. Купуйте тільки той обсяг, який вам потрібно. Не потрібно брати «про всяк випадок». Краще потім розширити пакет, ніж платити за місце, яке, по суті, буде пустувати.
  • Використання багаторівневих хмарних сховищ – це ще один спосіб оптимізації витрат. Залежно від робочих навантажень і необхідності зберігання даних ви можете переміщати їх між рівнями сховища, зменшуючи навантаження і скорочуючи витрати. Наприклад, «холодне» чи «архівне» сховища мають більш низьку ціну. Однак тут варто пам’ятати про те, що до цих даних ви будете отримувати доступ довше, тому що низька вартість безпосередньо пов’язана зі швидкістю роботи хмари. Ці варіанти підійдуть для резервного копіювання або архівування даних.
  • Вибір оптимальних віртуальних серверів (VPS / VDS) під потреби компанії. Найбільш часто використовуваний варіант хмари – віртуальний сервер (VPS) або сховище даних. Однак є й інші варіанти, наприклад, для запуску додатків або елементів коду. У цьому випадку доцільніше використовувати бессерверні обчислювальні платформи (FaaS – Function as a Service – модель хмарних обчислень, в якій платформа динамічно керує виділенням машинних ресурсів), які будуть дешевше, ніж традиційний віртуальний сервер.
  • Комбінування віртуальних ресурсів. Для такого виду оптимізації необхідно враховувати історичні дані про навантаження і проводити оптимізацію за такими параметрами: віртуальні ядра (vCPU) і оперативна пам’ять (RAM). Використовуючи різні комбінації кількостей vCPU і обсягу RAM можна істотно скоротити вартість орендованих ресурсів.
  • Використання мульти-хмарної архітектури. Цей вид оптимізації витрат на хмару є найбільш ефективним, тому що мульти-хмарна структура значно знижує витрати незважаючи на те, що вимагає більшого часу на налаштування і обслуговування. Розгортання роботи в різних хмарах дозволяє оптимізувати витрати і продуктивність, досягнувши необхідного балансу.

Компанія KEY4 проводить повний цикл, пов’язаний з використанням хмарних технологій: вивчаємо процес клієнта, вибираємо доступні рішення і супроводжуємо впровадження до тих пір, поки користувачі клієнта адаптуються до роботи, а після здійснюємо технічну підтримку обраного рішення.

Щоб отримати консультацію або замовити послугу оптимізації вартості хмари для свого бізнесу в Києві, необхідно зателефонувати за контактними номерами, вказаними в шапці сайту або в розділі «Контакти». Також, Ви можете залишити заявку на сайті або замовити зворотній дзвінок.