Тонкий клієнт, як вибір робочого місця співробітника

Тонкий клієнт, як вибір робочого місця співробітника

Який власник бізнесу не мріє оптимізувати витрати на утримання офісних ПК? При цьому без шкоди для працездатності співробітників. Як показує практика, 80% співробітників досить простого набору офісних програм на тонкому клієнті:

  • MS Office
  • Софт для читання PDF
  • Браузер
  • Архиватор
  • CRM
  • 1C, MEDoc, ArtZvit і тп.

Більш складний і важкий софт необхідний в роботі лише деяких фахівців: дизайнери, програмісти і т.п.

Так навіщо переплачувати за ліцензійні версії ОС стандартних ПК, програм, електроенергію і робити масу інших платежів, якщо можна скористатися «тонким клієнтом»?

Кому підходить тонкий клієнт

Технологія буде цікава невеликим і середнім компаніям для ведення бухгалтерії, змісту колл-центрів і забезпечення завдань менеджерів. Робота цього персоналу не вимагає великих ресурсів на вирішення завдань, отже, покупка ПК в цьому випадку не окупається і тільки приносить збитки. Установка тонких клієнтів – це економія для оптимізації IT-інфраструктури.

У бізнесу зникає потреба в наймі сисадмінів, покупці ліцензійних програм, дорогого устаткування. При збої в роботі, інформацію ніколи не буде втрачено, так як всі важливі дані зберігаються на термінальному сервері.

Тонкий клієнт – ефективна заміна ПК

Тонкий Клієнт – це бездисковий комп’ютер. Всі ресурсомісткі завдання виконує не сам гаджет, а термінальний сервер, куди надходить вся інформація. Якщо говорити простою мовою, то тонкий клієнт – це, своєрідний, «посередник». Незважаючи на те, що завдання вирішуються на сторонньому сервері, взаємодія відбувається швидко і не поступається роботі з класичним ПК.

Основна перевага таких гаджетів – це маленькі габарити, низький рівень споживання електроенергії. До такого комп’ютера просто підключити клавіатуру, мишку, монітор і мережевий кабель.

Для сфер, де немає необхідності в високопродуктивній техніці, така урізана версія стане вирішенням багатьох проблем, пов’язаних з технічним обслуговуванням і покупкою ліцензійних програм.

Як це працює

  • На тонкому клієнті прописуються налаштування доступу до сервера і мережі.
  • Після завантаження відбувається зв’язок з термінальним сервером.
  • Тонкий клієнт через remote desktop (RDP) піднімає термінальну сесію з зазначеним в настройках термінальним сервером.
  • Користувач виробляє вхід в систему зі своїми параметрами облікового запису.

Мінімального набору опцій вистачить для запуску операційної системи і подальшої взаємодії. Зберігання текстових документів або ведення бухгалтерського обліку буде відбуватися на сторонньому сервісі.

Переваги та особливості

  • Зниження витрат на покупку «заліза». Підприємство може купувати не тільки тонкі клієнти, але і застарілі комп’ютери за копійки, основна робота буде проходити на сервері з необхідною кількістю ресурсів.
  • Відсутність необхідності купувати ліцензійні ОС на кожну станцію. Досить купити ліцензійний сервер і використовувати ОС без додаткових вкладень.
  • Зниження витрат на адміністрування. У підтримці потребує виключно сервер, який показує високу продуктивність і практично не дає збоїв.
  • Устаткування показує низький рівень споживання електроенергії – до 65 Вт. (За умови покупки нових тонких клієнтів, а не застарілої техніки)
  • Можливість підключення до декількох серверів одночасно.
  • Доступ до зміни налаштувань для користувачів конфігурації і масштабування.
  • Централізоване управління сервером.

Одна з безперечних переваг – це безпека, так як термінальні сервера не бояться зломів, несанкціонованого проникнення, вірусів і хакерських атак. Кожен співробітник отримує індивідуальну обліковий запис і персоналізований доступ. Такий підхід виключає навмисне шкідництво і умисне розкрадання даних.

Як оптимізувати IT ефективно

Тонкі клієнти – це технологія, яка дозволяє позбутися від громіздкої і дорогої техніки. Стаціонарні комп’ютери здатні ламатися, виходити з ладу і застарівати. Термінальний сервер не втратить свою актуальність, все, що необхідно для його роботи – це модернізація або розширення ресурсу, що в рази економніше, ніж оновлення всього «заліза» в офісі.

Зараз все більше фахівців відмовляється від традиційних ПК і переходять на тонкі клієнти. Перехід на сервер - один із трендів наступних десяти років. Це оптимальний варіант для всіх, хто не хоче повністю міняти звичну інфраструктуру, але бажає оптимізувати процес роботи в офісі для своїх співробітників.

Зацікавила стаття? Ще більше корисної інформації ви знайдете в нашому блозі.