Вибір обладнання для корпоративної мережі і її налаштування

Вибір обладнання для корпоративної мережі і її налаштування

Корпоративна мережа є основною частиною ІТ-інфраструктури, яка забезпечує захищену передачу даних між відділами, підрозділами та філіями підприємства, дозволяє вести електронний документообіг, організовувати наради та презентації. У будь-якій фірмі, в складі якої знаходиться більше двох комп’ютерів, доцільно об’єднати їх в корпоративну (локальну) мережу.

Головне завдання мережі – швидкий і безпечний доступ до інтернету, а також до корпоративних сервісів, які використовує бізнес.

Висока ефективність роботи локальної мережі залежить від точності озвучених завдань, цілей бізнесу і доступного бюджету. Саме ці критерії будуть впливати на вибір обладнання.

Класифікація мережевих пристроїв

Технічні фахівці поділяють пристрої для корпоративних мереж на два типи:

  1. Активне обладнання. Це обладнання, яке виконує функції посилення, перетворення сигналів згідно певними алгоритмами. Приклади: маршрутизатори, комутатори, концентратори, адаптери, принт-сервери, точки доступу, джерела безперебійного живлення тощо
  2. Пасивне обладнання. Це лінії зв’язку, по яких здійснюється передача сигналу до активного обладнання мережі. Приклади: кабельна проводка, підсилювачі сигналу, коннектори, мережеві розетки і повторювачі.

Важливо! Звертаємо вашу увагу на те, що застосування в роботі бездротових технологій Wi-Fi або Wi-Max підвищує зручність користування мережею і дозволяє мінімізувати витрати на монтаж.

ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПОБУДОВИ ЛОКАЛЬНОЇ МЕРЕЖІ

Маршрутизатор (або роутер) служить для передачі пакетів між частинами мережі на основі правил, заданих адміністратором. При отриманні інформації роутер знаходить адресу, вказану в пакеті, визначає по таблиці маршрутизації адресата і передає йому дані. Так досягаються висока швидкість передачі інформації, контроль трафіку і безпеку мережі. Роутер може пов’язувати різнорідні по архітектурі мережі, причому з різними IP-адресами.

Мережеві комутатори (світчі) об’єднують в мережу різне обладнання: ПК, точки доступу і т.д. За мережевим протоколам світч визначає, куди направляти пакети. При виборі такого пристрою звертають увагу на число портів, яке залежить від кількості кабелів підключення техніки, і на пропускну здатність (обсяг інформації, що передається / одержуваний по мережі за одиницю часу).

Мережеві карти дозволяють об’єднувати комп’ютери в мережу. Основне завдання – прийом і передача даних. Представлені вбудовуваними платами і зовнішніми мережевими USB-адаптерами. У разі побудови бездротової мережі такий девайс вам не буде потрібен.

Wi-Fi адаптер використовується для об’єднання в бездротову мережу стаціонарних ПК. Основне завдання – прийом і передача даних, як і у мережевої карти.

Мережеві провідники (кабелі) необхідні для передачі сигналів між комп’ютерами, а також підключення одного робочого пристрою до іншого. При побудові провідних локальних мереж використовуються наступні типи кабелю:

  • Оптоволоконний кабель. Призначений для передачі великих обсягів даних на високих швидкостях. Головний недолік такого кабелю – його дорожнеча.
  • Кручена пара. Найбільш поширений тип кабелів для організації локальних мереж. При своїй низькій вартості забезпечує порівняно високу швидкість передачі даних. Вита пара може відрізнятися за наявністю і різновидам захисту від електромагнітних перешкод.

ДОДАТКОВЕ МЕРЕЖЕВЕ ОБЛАДНАННЯ

Для організації ефективної і комфортної роботи в корпоративній мережі можуть використовуватися додаткові пристрої, наприклад:

  • Повторювач. Основна функція обладнання – повторення сигналів, що надходять на нього. Пристрій найчастіше використовується для збільшення відстані передачі Ethernet.
  • Принт-сервер. Необхідний для організації спільного доступу персоналу до принтерів, сканерів та МФУ. Завдяки цьому пристрою співробітники зможуть користуватися оргтехнікою незалежно від працездатності конкретного ПК.

СИСТЕМНИЙ АДМІНІСТРАТОР ЗА ВИКЛИКОМ АБО АУТСОРСИНГ: КОМУ ДОВІРИТИ НАЛАШТУВАННЯ МЕРЕЖІ?

Здавалося б, найпростіше доручити організацію корпоративної мережі системному адміністратору, який працює у вашій компанії на постійній основі. На жаль, на практиці часто виявляється, що далеко не кожному фахівцю під силу самостійно впоратися з такою трудомістким і відповідальним завданням. Банальні промахи і недбалість сисадміна можуть привести до фатальних наслідків і навіть краху вашого бізнесу.

Успішні підприємці все частіше відмовляються від штатних співробітників на користь аутсорсингових компаній. Такі організації дорожать своєю репутацією і не допускають помилок, якими можуть грішити штатні або сисадміни за викликом. Назвемо основні ознаки некомпетентності системних адміністраторів:

  • Ігнорування специфіки бізнесу клієнта. Устаткування і програмне забезпечення мережі повинно в повній мірі задовольняти потреби конкретної компанії. Якщо у вашому штаті немає компетентних співробітників, то ви ризикуєте сильно переплатити за покупку «зайвої» техніки. Використання застарілого обладнання і ПЗ тягне за собою гальмування бізнес-процесів і відставання від конкурентів.
  • Банальна лінь. Сисадмін може відкладати модернізацію техніки і програмного забезпечення до кращих часів, тим самим знижуючи обороти вашого підприємства. Фахівці з аутсорсингової компанії щодня відстежують інновації та впроваджують корисні інструменти для оптимізації бізнесу.
  • Неорганізованість. У фахівця повинен бути чіткий план на випадок серйозних збоїв. Якщо системний адміністратор не вміє правильно організувати свою роботу, то в критичний момент діяльність всієї компанії призупиниться на невизначений термін. Крім того, будь-які зміни в настройках всіх пристроїв і сервісів повинні документуватися.
  • Використання застарілих засобів захисту. З кожним днем зловмисники стають все винахідливішими, тому системний адміністратор ні в якому разі не повинен обмежуватися стандартними антивірусними програмами. Фахівець також зобов’язаний виконувати ручну перевірку відновлення з резервних копій, а не сліпо довіряти системі автоматичного резервного копіювання.

Команда KEY4 допомагає в організації ефективної і безпечної корпоративної мережі. Ми не тільки відповідально підходимо до вирішення поставлених завдань, а й враховуємо в роботі специфіку і масштаби бізнесу клієнта. Співпраця з нами дозволить вам забезпечити стабільну діяльність компанії і виключити можливі ризики.

Щоб отримати консультацію або замовити послугу на вибір обладнання для корпоративної мережі і її налаштування в Києві або по Україні, необхідно зателефонувати за контактними номерами вказаними в шапці сайту або в розділі «Контакти». Також, Ви можете залишити заявку на сайті або замовити зворотній дзвінок.