Як вибрати Wi-Fi роутер для офісу

Як вибрати Wi-Fi роутер для офісу

Маршрутизатор – провідник, який встановлює з’єднання між Інтернетом і локальною мережею. Пристрій використовують для побудови локальної мережі і Wi-Fi мережі в торговельних центрах, офісах, кафе та інших об’єктах різної площі.

На першому етапі відбувається підключення до мережі інтернет, а після роздача Wi-Fi всередині офісу чи магазину.

Сучасні маршрутизатори обладнані USB-портом для створення резервних 3G і 4G каналів. Також вони підтримують роботу з усіма типами протоколів: статичний, динамічний, PPTP, PPPoE, L2TP.

Як створити локальну мережу в офісі

Для роботи касового обладнання, стаціонарних комп’ютерів і серверів 1С підходить провідний тип підключення. Дротове підключення високошвидкісне і надійніше, ніж бездротової аналог. Вибираючи роутер, необхідно враховувати швидкість передачі даних, трафік, а також кількість пристроїв, які будуть підключені до маршрутизатора. Додатково необхідно подбати про створення резервних каналів.

Підключення до мережі Wi-Fi

Крім стаціонарних комп’ютерів в роботі використовують мобільні телефони, планшети, ноутбуки та іншу техніку. Дешеві роутери не справляється з навантаженням і швидкістю, тому відбувається зависання і часті вильоти. Перше на що слід звертати увагу вибираючи Wi-Fi пристрої – це діапазон:

  • 2.4 ГГц – загальноприйнятий стандарт. Не зовсім підходить для установки в багато офісній будівлі. Підключення більше трьох пристроїв відіб’ється на швидкості і якості передачі сигналу.
  • 5 ГГц – за стандартом підтримує набагато більше непересічних каналів. Якість передачі сигналу залежить від товщини стін, дверей і перекриття в цілому. Такий діапазон не створює перешкоди для інших точок, але в цьому випадку радіус дії зменшується, в порівнянні з 2.4ГГц.

Наступна характеристика – це смуга пропускання. При смузі пропускання 50 Мбіт / с з підключенням 25 пристроїв, для кожного окремого пристрою швидкість складе 2 Мбіт / с. Цю потрібно враховувати при виборі роутера.

Функції Wi-Fi роутерів, які будуть корисні для побудови офісної мережі

Кожна додаткова функція допомагає вдосконалити робочий процес і забезпечити безпеку точок підключення:

  • Шейпінг трафіку – обмежує швидкість для зазначених пристроїв.
  • VLAN – Створення віртуальних мереж в офісі для об’єднання або роз’єднання співробітників і підвищення безпеки.
  • Безшовний роумінг – створює на основі декількох точок доступу єдину зону Wi-Fi. Особливості функції дозволяють співробітникам отримувати доступ до Wi-Fi під час пересування по офісу при цьому перемикання між точками – автоматичне.
  • Virtual AP – функція дозволяє створювати ізольовані точки доступу, наприклад, відокремити робочу мережу від гостьової. Створює мережі з різними можливостями і розширеннями.
  • Firewall – захищає офісну мережу від злому і несанкціонованого використання.
  • Об’єднання віддалених офісів в єдину мережу. Функція створює захищені тунелі через інтернет між двома офісами, незалежно від відстані. Кожен офіс працює в одній і тій же мережі.
  • POE – подає харчування до роутера по «кручений парі». Головна перевага – відсутність прив’язки до 220 В. Дуже корисно у великих офісах, безліч Wi-Fi AP підтримують таку функцію.
  • Захист Wi-Fi мережі – підтримує поширені стандарти шифрування WEP, WPA, WPA2. Оптимальним стандартом вважається WPA2. Він має високий рівень захисту, для інших стандартів у вільному доступі можна знайти цілі інструкція для злому. Щоб посилити захист, підключається функція фільтрації MAC-адрес або прихованого ідентифікатора SSID. У багатьох сучасних роутерах є всі перераховані функції.

Висновок

Для створення захищеної локальної Wi-Fi мережі підходять роутери Mikrotik, ubiquiti, Juniper, Cisco. Техніка відрізняється оптимальним набором функцій, працює з різними провайдерами і відповідають стандартам якості.

Для больших офисов обязательно использование технологии бесшовного роуминга. В остальных случаях желательно внедрять технологии VLAN, Virtual AP.  Если организация не располагает высокой скоростью Wi-Fi, необходимо подключать cAP-2n или mAP 2n, параллельно используя POE. Чтобы обезопасить сеть, подключается функция Firewall и WPA2.